15 tips tegen werkstress

Met dank aan Delta Lloyd

De 15 beste tips tegen werkstress

Meer dan een miljoen mensen krijgen jaarlijks te maken met burn-out klachten. Er zitten dan ook heel veel mensen (tijdelijk) thuis vanwege klachten die gerelateerd zijn aan werkstress. Ervaar jij ook stress? Met deze 15 tips ga je slim om met werkdruk én ervaar je minder stress.

1. Zoek uit waar de stress vandaan komt
Het klinkt cliché, maar is wel essentieel om na te gaan waar je stress van krijgt. Wanneer je de bron herkent, kun je er ook wat aan doen. Heb je te veel taken op je bord? Haal je geen plezier uit je werk? Zoek het uit en ga na hoe het anders kan.

2. Maak aan het begin van je dag een takenlijst
Een takenlijst helpt je te focussen op de taken die belangrijk zijn. Maak iedere dag aan het begin van je werkdag een takenlijst en wijk hier zo min mogelijk vanaf. Dit geeft een gevoel van controle en zo weet je zeker dat je de taken die echt belangrijk zijn afkrijgt. Krijg je iets toch niet af? Dan schuif je het naar de volgende dag door. Een app als Evernote (gratis) helpt je met de indeling van jouw dag of van de projecten waarmee je bezig bent.

3. Zeg vaker nee
Je hebt maar een bepaald aantal uren in je werkdag en dan kun je niet alles doen. Vaak ervaren we werkstress omdat we te vaak ja zeggen. Maar je grenzen aangeven is juist goed én wordt zelfs gewaardeerd. Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Vraag dan bedenktijd. Zo kun je een weloverwogen keuze maken om iets wel of juist niet te doen.

4. Stop met uitstellen
Je bent misschien geneigd taken die je lastig vindt voor je uit te schuiven. Vaak krijg je daardoor juist stress en ga je er nog meer tegenop zien. Wissel taken waar je tegenop ziet af met werkzaamheden die je leuk vindt. Je beloont jezelf dan dus voor het doen van de moeilijkere taken.

5. Ga na of je de stress kunt vermijden
Het is vaak niet de gebeurtenis die stress veroorzaakt, maar de gedachte die je er over hebt. En gedachten kun je beïnvloeden. Welke gedachten heb je over een situatie die stress oproept? Helpen deze gedachten je of maken ze de situatie alleen maar erger? Probeer taken vanuit een zo positief mogelijke gedachte benaderen. Deze gedachten hebben direct een positieve uitwerking op je gevoel en de stress die je ervaart. Mindfulness helpt je om stress te verminderen of zelfs te vermijden. Stop, Breathe and Think (gratis) is een goede mindfulness app voor beginners.

6. Plan lucht in je agenda
Voor je het weet staat je hele agenda volgeboekt met afspraken en kom je niet toe aan je werkzaamheden. Creëer wat lucht in je agenda door blokken in je agenda te reserveren om rustig te kunnen werken.

7. Filter je CC-mails
Een mail waarin je in de CC staat, kun je anders behandelen dan een mail die aan jou gericht is. Maak daarom een aparte map en laat automatisch alle mails waarin je in de CC staat daar naartoe verplaatsen. Plan één of twee keer per week een moment in je agenda om deze mails te behandelen. Dat scheelt je gedurende werkdag heel wat tijd. Boxer (betaald) is een succesvolle app die je helpt om jouw e-mailverkeer te stroomlijnen.

8. Stop met multitasking
Multitasking lijkt handig, maar we zijn er niet opgebouwd om zoveel mogelijk dingen tegelijk te doen. Het gevolg: we doen alleen maar langer over taken. Probeer daarom altijd één ding met volledige aandacht te doen. Zo raak je eerder in een goede flow én het geeft je veel meer rust.
9. Haal regelmatig een kop koffie of thee
Aan een stuk door werken maakt je improductief. Sta regelmatig even op en haal een kop koffie voor jezelf en je collega’s. Zij zullen je dankbaar zijn en jij hebt even een moment van rust tussen het werken door.

10. Lunch niet aan je bureau
Ook hier geldt: aan een stuk doorwerken maakt je niet productiever. Blijf dan ook niet aan je bureau zitten tijdens de lunch. Een korte break en een frisse neus geven je nieuwe energie. Kun je daarna geconcentreerd weer aan de slag. Stimuleer je collega’s om tijdens de lunch een blokje om te gaan. Zo kom je niet in de verleiding toch door te blijven werken.

11. Check je zakelijke mail en telefoon ’s avonds niet
Is het echt noodzakelijk om ’s avonds bereikbaar te zijn voor je werk? Vaak niet. Die e-mail kun je de volgende ochtend ook beantwoorden. Daarnaast kun je je dan ook niet ’s avonds laat nog druk maken over zaken die je pas de volgende dag kunt oplossen. Werkgevers kunnen hier ook een rol inpakken. Bij het Duitse bedrijf Volkswagen liggen de e-mailservers plat vanaf een half uur na werktijd tot de volgende ochtend een half uur voor aanvang van de werktijd.

12. Blijf sporten
Wanneer je werkstress ervaart ben je geneigd afspraken zoals sporten af te zeggen. Niet doen! Een uurtje hardlopen of sportschool werkt vaak heel ontspannend. Je hoofd is na afloop leger en dat zorgt ervoor dat je veel efficiënter je werktaken weer kunt oppakken. Lekker rennen helpt met het leegmaken van je hoofd. Maar hardlopen bouw je bij voorkeur rustig op. Runkeeper (deels gratis) is een veelgebruikte app onder hardlopers. De app helpt je aan een trainingsschema dat bij jou past, en houdt je tijden en records bij.

13. Ruim je werkplek op
Rommel op je bureau geeft ook rommel in je hoofd en dat betekent stress. Zorg daarom dat je werkplek opgeruimd is. Je voelt je daarna waarschijnlijk direct rustiger. Naast je bureau, kun je ook je huis, computer, tas en auto eens aan een opruimbeurt onderwerpen.

14. Maak je hoofd leeg voordat je gaat slapen
Veel mensen liggen ’s avonds laat, of zelfs ’s nachts, te piekeren. Er komen dan ineens dingen op die je nog moet doen of je ziet ineens hoe je probleem X kunt oplossen. Leg een pen en papier naast je bed en noteer wat je invalt. Hierdoor geef je de gedachten een plek en kunnen je hersenen het loslaten.

15. Zorg voor voldoende slaap
Hoeveel slaap genoeg is verschilt per persoon, maar gemiddeld hebben we 7 tot 9 uur slaap nodig. Wanneer je uitgerust bent, heb je de volgende dag meer energie en ben je dus productiever. Sleep Cycle Alarm Clock (gratis) is een populaire app die analyseert hoe lang en hoe diep jij slaapt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie