‘Het blijft nog altijd lastig: kies ik iets omdat het echt bij me past of omdat ik wil voldoen aan de verwachtingen van anderen? Op het gymnasium was ik een beetje een nerd; leren vond ik leuk en het ging mij gemakkelijk af. Omdat ik een bètaprofiel had, koos ik voor de studie Life, Science and Technology in Groningen maar na een half jaar stopte ik. De studie was best pittig en ik zag mijzelf niet later in een laboratorium werken.
Sterk rechtvaardigheidsgevoel
Mijn moeder stimuleerde me Rechten te studeren omdat ik een duidelijke mening heb en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Net als anderen die goed zijn in hun studie liep ik tijdens mijn Master Bedrijfsrecht stage bij advocatenkantoren in Amsterdam en al snel kreeg ik een baan aangeboden bij een groot kantoor op de Zuidas.
De spin in het web bij overnames
Hoewel advocaat worden nooit mijn grote droom was geweest, ging ik aan de slag. Ik koos bewust voor de fusie- en overnamepraktijk met korte projecten waarbij je na een half jaar weer aan een volgende deal werkt. Liever was ik de spin in het web bij het overnameproces om de deal in juiste banen te leiden, dan dat ik mij moest buigen over diepgaande juridische vraag- en processtukken.
Meer dan vier jaar deed ik mijn werk met veel plezier, maar ik werkte ook hard en de druk was hoog. Rugklachten waren uiteindelijk de aanleiding om mijzelf af te vragen of het dit nu allemaal wel waard was. Alles wat ik ook graag wilde doen, sporten, familiebezoek of een boek lezen, lukte niet meer omdat ik alleen maar werkte.
Een pijnlijke conclusie
Ik kwam tot de conclusie dat ik vaak belangrijke beslissingen had gemaakt omdat iedereen het deed. Of omdat het als een eer voelde. ‘Je bent goed en daarom mag je deze Master doen of die stage lopen.’ Ik nam geen tijd om te bedenken of het wel echt was wat ik wilde. Daarnaast is de advocatuur formeel, traditioneel en is er weinig ruimte voor eigen initiatief of vernieuwing. Ik vond het bijvoorbeeld leuk om na te denken over efficiëntie: hoe kun je processen zo strak mogelijk organiseren en hoe maak je optimaal gebruik van alle mensen en kennis op kantoor zodat ze ook nog tijd hebben na hun werk? Daar had ik genoeg ideeën over maar bij dit kantoor was er geen ruimte voor.
Een zegen: niet naar Londen
Hoewel ik voor een jaar naar het kantoor in Londen mocht, heb ik daar uiteindelijk bewust voor bedankt. Het was weer zo’n voorbeeld: zou ik het doen vanwege de eer of echt om de inhoud? Niet naar London gaan voelde als zo’n opluchting dat ik een maand later mijn baan opzegde. Ik nam de tijd om alles te doen wat ik leuk vond en te bedenken wat ik wilde. Omdat ik bijna vijf jaar in de advocatuur had gezeten en niet wist wat daarbuiten nog voor mogelijkheden waren, heb ik de hulp ingeschakeld van Career Crafters.